Wiele czynników przyczynia się do starzenia się, a dieta nie jest wyjątkiem. Żywność dostarcza szeregu niezbędnych składników odżywczych, które mogą wspierać mikrobiologiczną maszynerię naszego organizmu i pomóc nam żyć dłużej oraz zdrowiej.
Jednym z napojów, który wykazał obiecujące wyniki w tym zakresie, jest herbata. I choć picie herbaty może być stereotypowo brytyjskim zachowaniem, napój ten można znaleźć w prawie 80 proc. amerykańskich gospodarstw domowych — ogłosiło Tea Association of the USA.
Badania na zwierzętach sugerują, że związki roślinne zawarte w herbacie, zwane polifenolami, mogą zwiększać długość życia robaków, much i myszy, podczas gdy badania na ludziach wykazały, że spożycie herbaty wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem różnych chorób związanych z wiekiem, w tym chorób serca, cukrzycy, demencji i raka. Jednak bardzo niewiele badań dotyczyło związku między spożyciem herbaty a biologicznym starzeniem się.
W nowym badaniu, opublikowanym w czasopiśmie „The Lancet Regional Health-Western” Pacific, naukowcy z Uniwersytetu Syczuańskiego starali się zbadać rolę spożycia herbaty w długowieczności, wykorzystując dane od prawie 14 tys. uczestników w wieku 30-79 lat.
Uczestnicy zostali zapytani o liczbę filiżanek herbaty wypijanych każdego dnia i oceniani pod kątem podstawowych biomarkerów wskazujących na starzenie się. Uczestnicy byli następnie oceniani w badaniu kontrolnym dwa do czterech lat później.
Z tych danych wyłonił się oczywisty wzorzec — spożycie herbaty wiązało się z wolniejszym starzeniem biologicznym, szczególnie w przypadku osób pijących herbatę w umiarkowanych ilościach.
„Związek ten sugeruje, że spożywanie około trzech filiżanek herbaty lub 6-8 gramów liści herbaty dziennie może oferować najbardziej widoczne korzyści przeciwstarzeniowe” — piszą autorzy.
Oczywiście ta korelacja niekoniecznie oznacza związek przyczynowy, ale w herbacie znajduje się wiele cząsteczek, które mogą stać za tymi potencjalnymi właściwościami przeciwstarzeniowymi. Herbata jest bogata w polifenole i przeciwutleniacze, które, jak się uważa, odgrywają rolę w zmniejszaniu stanu zapalnego, usuwaniu toksycznych produktów ubocznych reakcji komórkowych i zwiększaniu obrotu komórkowego.
Doniesiono również, że polifenole odgrywają ważną rolę we wspieraniu naszego mikrobiomu jelitowego, co ma wpływ na metabolizm, odporność i funkcje poznawcze.
Potrzebne są jednak dalsze badania, aby potwierdzić, które cząsteczki mogą stać za tym związkiem przeciwstarzeniowym. Badanie to dostarcza jednak ekscytujących dowodów na to, że herbata może spowolnić proces starzenia i potencjalnie obniżyć ryzyko chorób związanych z wiekiem.
Tekst opublikowany w amerykańskiej edycji „Newsweeka”. Tytuł, lead i skróty od redakcji „Newsweek Polska”.