Popularne produkty konsumenckie zawierają setki substancji chemicznych, które mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi — ostrzegają naukowcy.

O niektórych substancjach chemicznych wiadomo, że bezpośrednio powodują raka. Wiele innych ma pośredni wpływ, zwiększając naszą podatność na powstawanie i wzrost niektórych nowotworów.

Rak piersi jest drugim najczęstszym nowotworem wśród kobiet w Stanach Zjednoczonych, dotykającym ok. 240 tys. kobiet i 2,1 tys. mężczyzn, zgodnie z danymi Amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom. Każdego roku w USA umiera z tego powodu około 42 tys. kobiet i 500 mężczyzn.

Rak piersi występuje, gdy komórki w tkance piersi rosną poza kontrolą. Wśród wielu czynników ryzyka związanych z tą chorobą jest nadmierna ekspozycja na estrogen, progesteron oraz zaburzenia hormonalne. Nie tylko antykoncepcja hormonalna może wpływać na poziom hormonów w naszym organizmie; wykazano, że wiele syntetycznych substancji chemicznych zaburza nasze hormony, potencjalnie wpływając na ryzyko rozwoju różnych chorób.

— Rak piersi jest chorobą hormonalną, więc fakt, że tak wiele substancji chemicznych może zmieniać estrogen i progesteron jest niepokojący — powiedziała Jennifer Kay, naukowczyni z Silent Spring Institute. — Potrzebujemy nowych narzędzi do identyfikacji narażenia środowiskowego, które może przyczyniać się do tego trendu, abyśmy mogli opracować strategie zapobiegania i zmniejszyć obciążenie chorobą.

W nowym badaniu, opublikowanym w czasopiśmie „Environmental Health Perspectives”, Kay i współpracownicy przeszukali wiele międzynarodowych i amerykańskich rządowych baz danych w celu zidentyfikowania substancji chemicznych, które powodowały guzy sutka u zwierząt.

Następnie przeanalizowali dane z programu Toxicity Forecaster Agencji Ochrony Środowiska Stanów Zjednoczonych, aby zidentyfikować substancje chemiczne, które zmieniają hormony organizmu w sposób, który może sprzyjać rakowi piersi. Zespół poszukiwał w szczególności substancji chemicznych, które aktywują receptory estrogenowe w organizmie oraz tych, które powodują nadprodukcję estrogenu i progesteronu w komórkach.

W sumie zidentyfikowano 921 substancji chemicznych, które mogą potencjalnie sprzyjać rozwojowi raka piersi, z czego 90 proc., czyli 829, powszechnie stosuje się w produktach konsumenckich, żywności, napojach, pestycydach, lekach i miejscach pracy.

— To nowe badanie jest planem działań dla organów regulacyjnych i producentów, aby szybko oznaczyć substancje chemiczne, które mogą przyczyniać się do raka piersi. Tak, by nie stosować ich w produktach konsumenckich i znaleźć bezpieczniejsze alternatywy — powiedziała Kay.

Tekst opublikowany w amerykańskiej edycji „Newsweeka”. Tytuł, lead i skróty od redakcji „Newsweek Polska”.

Udział

Leave A Reply

Exit mobile version