Według badania porównującego różne diety, stosowanie niskotłuszczowej diety wegańskiej może zaoszczędzić Amerykanom ponad 650 dolarów rocznie na rachunkach za artykuły spożywcze.

— Nasze badanie i poprzednie badania, które przeprowadziliśmy, pokazują, że zdrowa dieta, która koncentruje się na owocach, warzywach, zbożach i fasoli, a unika produktów zwierzęcych, może w rzeczywistości pomóc ludziom zmniejszyć wydatki na artykuły spożywcze o setki dolarów rocznie — powiedziała „Newsweekowi” główna autorka badania dr Hana Kahleova, dyrektor ds. badań klinicznych w Physicians Committee for Responsible Medicine.

Zespół Kahleovej odkrył, że niskotłuszczowa dieta wegańska obniżyła koszty żywności o 19 proc. czyli 1,80 dolara dziennie — w porównaniu ze standardową dietą amerykańską, która obejmuje mięso, nabiał i inne produkty pochodzenia zwierzęcego.

Okazało się również, że dieta śródziemnomorska, znana jako bardzo zdrowy wzorzec żywieniowy skoncentrowany na warzywach, owocach, produktach pełnoziarnistych, roślinach strączkowych i oliwie z oliwek, a także orzechach, nasionach, rybach i mięsie, była znacznie droższa niż dieta wegańska i standardowa dieta amerykańska.

Badanie wykazało, że dieta śródziemnomorska kosztowała 60 centów więcej dziennie w porównaniu ze standardową dietą amerykańską i 2,40 dol. więcej dziennie niż dieta wegańska. Różnica między kosztem diety śródziemnomorskiej i wegańskiej wynosiła 25 proc., co stanowi równowartość 870 dolarów rocznie.

— Ponieważ koszty artykułów spożywczych pozostają uporczywie wysokie, konsumenci powinni zamienić mięso i nabiał na niskotłuszczową dietę wegańską opartą na owocach, warzywach, zbożach i fasoli — powiedziała Kahleova w oświadczeniu. — Dieta wegańska to nie tylko oszczędność pieniędzy; może ona uratować życie, pomagając poprawić stan zdrowia, lub uniknąć takich schorzeń jak otyłość, cukrzyca typu 2 i choroby serca — dodała.

Badanie, opublikowane w poniedziałek w czasopiśmie JAMA Open Network, było ponowną analizą wcześniejszych badań przeprowadzonych przez Physicians Committee for Responsible Medicine, porównujących korzyści zdrowotne niskotłuszczowej diety wegańskiej z dietą śródziemnomorską.

W badaniu tym wzięło udział 62 uczestników z nadwagą, którzy zostali losowo przydzieleni do stosowania jednej z dwóch diet: wegańskiej opartej na owocach, warzywach, zbożach i fasoli lub diety śródziemnomorskiej opartej na owocach, warzywach, roślinach strączkowych, rybach, niskotłuszczowym nabiale i oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Uczestnicy stosowali przypisaną im dietę przez cztery miesiące, następnie przez miesiąc spożywali swoją normalną dietę, po czym na kolejne cztery miesiące przeszli na dietę przeciwną.

— Nasze badania pokazują, że niskotłuszczowa dieta wegańska jest w rzeczywistości lepsza niż dieta śródziemnomorska pod względem utraty wagi, poprawy wrażliwości na insulinę i obniżenia poziomu cholesterolu — zauważyła Kahleova.

W ostatniej ponownej analizie naukowcy przyjrzeli się zapisom dietetycznym uczestników badania i oszacowali, ile mogło ich kosztować przestrzeganie odpowiednich diet na podstawie bazy danych cen żywności z 2021 r. Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. Oznacza to, że analizy cen opierają się na danych sprzed kilku lat, więc mogą niedokładnie odzwierciedlać obecne różnice w kosztach między każdą z diet.

Należy również zauważyć, że uczestnicy tego badania stosowali określone wersje diety wegańskiej i śródziemnomorskiej, więc oszczędności i korzyści zdrowotne mogą nie mieć zastosowania do każdej wersji obu diet.

Badanie zostało sfinansowane przez Physicians Committee for Responsible Medicine.

Tekst opublikowany w amerykańskim „Newsweeku”. Tytuł, lead i śródtytuły od redakcji „Newsweek Polska”.

Udział

Leave A Reply

Exit mobile version