Przyjmowanie suplementów siary bydlęcej (colostrum) — sproszkowanej formy złotego mlecznego płynu, który krowy produkują dla swoich nowo narodzonych cieląt — jest według wybitnego naukowca zajmującego się żywieniem, nieetyczne, okrutne i naukowo nieuzasadnione.

Ten szczególny trend wellness wzbudził zainteresowanie celebrytów. Aktorka Gwyneth Paltrow omówiła ten trend w swoim podcaście z założycielem firmy sprzedającej produkty z siary, podczas gdy gwiazda reality TV Kourtney Kardashian Barker na swojej stronie poświęconej stylowi życia przedstawia ekspertów chwalących jego zalety. Modelka Sofia Richie wypuściła nawet koktajl z colostrum.

Jest promowany ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, uważane za korzystne dla zdrowia jelit, odporności, wydajności i zdrowia skóry.

Raport branżowy szacuje, że rynek siary wzrósł z 2,95 mld dol. w 2023 r. do 3,27 mld dol. w 2024 r. i oczekuje się, że osiągnie 5,93 mld dol. do 2030 r.

Jednak profesor dr Tim Spector, współzałożyciel firmy ZOE zajmującej się naukami związanymi z żywieniem człowieka, powiedział „Newsweekowi”, że zarówno z etycznego, jak i naukowego punktu widzenia, nie ma dobrego powodu, aby dorośli żyjący w świecie zachodnim spożywali siarę bydlęcą jako suplement.

Istnieje kilka dobrych powodów, dla których ludzie wierzą, że siara, często nazywana „płynnym złotem”, może przynosić korzyści zdrowotne.

— Siara to pierwsze mleko produkowane przez ssaki, w tym krowy, wkrótce po porodzie — powiedział Spector. — Jest ona niezwykle bogata w składniki odżywcze, zawiera wyższe poziomy białek, witamin, minerałów i związków wspierających odporność niż mleko produkowane później.

— Colostrum odgrywa kluczową rolę we wspieraniu układu odpornościowego noworodka i dostarczaniu niezbędnych składników odżywczych do szybkiego wzrostu i rozwoju w ciągu pierwszych kilku dni życia — dodał ekspert.

Spector opisał siarę jako „ratujący życie i niezbędny zasób” dla noworodków, który chroni je przed infekcjami w miarę rozwoju ich układu odpornościowego — więc, jak się uważa, może to być korzystne również dla nas.

— Pomysł polega na tym, że skoro siara bydlęca zapewnia tak wiele korzyści nowonarodzonym cielętom, może również oferować podobne korzyści zdrowotne dorosłym ludziom, takie jak wzmocnienie układu odpornościowego, poprawa zdrowia jelit i wspieranie wyników sportowych — powiedział Spector. — Lepiej zostawić je dla cieląt — dodał.

Nie ma wielu dowodów sugerujących, że przyjmowanie siary bydlęcej w formie suplementu przynosi rzeczywiste korzyści dorosłym ludziom.

Spector powiedział, że dowody na poparcie twierdzeń zdrowotnych związanych z siarą bydlęcą są „słabe”.

Badania, które wskazywały na możliwe korzyści, były często małe, niejednoznaczne, niespójne i oparte na ograniczonych danych — podkreślił Spector.

— Nie ma przekonujących dowodów na poparcie przyjmowania siary bydlęcej w celu poprawy wyników sportowych, funkcji odpornościowych lub zdrowia jelit— powiedział Spector.

Wielu wegan i aktywistów prozwierzęcych już sprzeciwia się przemysłowi mleczarskiemu ze względów etycznych, ale siara bydlęca wprowadza kolejny poziom obaw.

— To okrutne zabierać siarę nowonarodzonym cielętom, pozbawiając je niezbędnego do przeżycia pożywienia — powiedział Spector. — I powiedzmy sobie jasno: dla ludzi ona nie ma magicznych właściwości.

Powiedział również, że branża wellness sprzedaje suplementy, takie jak siara bydlęca w proszku, wykorzystując powszechne obawy zdrowotne konsumentów.

— Firmy te promują drogie suplementy, jednocześnie ignorując znacznie bardziej dostępne, poparte dowodami sposoby na poprawę zdrowia — powiedział Spector.

Zamiast tego zasugerował skupienie się na dobrze zbilansowanej, zróżnicowanej, bogatej w rośliny diecie ze sfermentowaną żywnością, jako „prawdziwym kluczu do utrzymania układu odpornościowego i jelit w najlepszej formie”.

— Jedzenie szerokiej gamy roślin i spożywanie sfermentowanej żywności oznacza, że mikroby jelitowe otrzymają błonnik, którego potrzebują do prawidłowego rozwoju — powiedział Spector. — Dobrze prosperujący mikrobiom jelitowy pomaga chronić jelita, wzmacnia układ odpornościowy i wspiera ogólny stan zdrowia — dodał.

Tekst opublikowany w amerykańskim „Newsweeku”. Tytuł, lead i śródtytuły od redakcji „Newsweek Polska”.

Udział

Leave A Reply

Exit mobile version