System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach poinformował Główny Inspektorat Sanitarny o procesie wycofywania ze sklepów sera Morbier Aop zorganizowanym przez producentów i dystrybutorów wyrobu. 

Działania prowadzone są ze względu na podejrzenie wystąpienia w wyrobie bakterii Escherichia coli, która produkuje niezwykle niebezpieczną toksynę Shiga (STEC).

GIS wydał pilne ostrzeżenie. W tym serze może znajdować się niebezpieczna bakteria

„Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa” – wskazano w komunikacie GIS-u.

Ser Morbies Aop/Główny Inspektorat Sanitarny/

Instytucja informuje, że chodzi o wszystkie partie produkowanego we Francji sera Morbier Aop, które posiadają następujące daty minimalnej trwałości:

  • 29.03.2025;
  • 22.03.2025;
  • 15.03.2025;
  • 08.03.2025;
  • 22.02.2025;
  • 08.02.2025;
  • 30.01.2025;
  • 23.01.2025;
  • 09.01.2025.

GIS poinformował, że organy urzędowej kontroli żywności prowadzą monitoring procesu wycofania produktów z obrotu. Stanowczo przestrzegł też przed spożywaniem wspomnianych wyrobów. Zastrzeżono też, że w przypadku zjedzenia i wystąpienia niepokojących objawów, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Udział

Leave A Reply

Exit mobile version