Boczniak jest bardzo zdrowy – zawiera białko, żelazo, kwas foliowy, błonnik, cynk, witaminy C i D oraz witaminy z grupy B.wielonienasycone tłuszcze, czy przeciwutleniającą ergotioneinę, która służy organizmowi w walce z przedwczesnym starzeniem. Na bazie grzyba można przyrządzić szereg dań, od zup warzywno-grzybowych, przez smażone w panierce „skrzydełka”, po bigos, czy dania inspirowane orientalną kuchnią azjatycką.

Swoją nazwę grzyb zawdzięcza trzonowi osadzonemu bocznie na pniu drzewa. Jest kilka rodzajów boczniaków ostrygowaty, królewski, topolowy, cytrynowy, łyżkowaty i różowy. Wszystkie są jadalne.

Boczniak różowy. Można hodować w domu, w Polsce nie rośnie

W polskich lasach boczniaki ostrygowate rosną od jesieni do zimy, a niekiedy nawet do wczesnej do wiosny. Mimo tego że mamy dostęp do tych grzybów w przyrodzie, częściej je kupujemy (na plastikowych tackach) w sklepach niż zbieramy. Ale różowego boczniaka nie znajdziemy w polskim lesie. Jest to okaz pochodzący z tropikalnych regionów, takich jak Indonezja i środkowy Meksyk. Kolor 

W polskich sklepach nie znajdziemy raczej tej odmiany, właściwie jedyną opcją na cieszenie się smakiem grzyba jest wyhodowanie go w domu. Kupuje się w tym celu specjalne zestawy do hodowli, w których znajduje się grzybnia oraz specjalne podłoże, z którego grzyby rosną.

Uprawa boczniaka różowego na specjalnym podłożu123RF/PICSEL

Ze względu na tropikalne pochodzenie boczniakom różowym trzeba zapewnić wyższe temperatury niż w przypadku innych odmian, od 18 do 30 stopni Celsjusza. Gatunek nie jest odporny na niskie temperatury, które mogą zabić grzybnię.

Jak smakuje taki wyhodowany boczniak w bajkowym różowym kolorze? Grzyb jest mięsisty, gąbczasty, charakteryzuje go określany przez Azjatów smak umami – nieco słodki, rybny, z lekką nutą wodorostów, ziemisty, ale to kwestia bardzo subiektywna i zależy od obecności innych dodatków i przypraw. Zresztą większość grzybów ma właśnie taki smak umami. Jedzony na surowo, boczniak różowy jest zaś lekko kwaśny.

 Grzyby saprotroficzne są niezbędnym ogniwem w ekosystemie leśnym. Należy do nich boczniak ostrygowaty rosnący w Polsce123RF/PICSEL

Boczniak różowy pochodzi spoza naszego kontynentu, ale to niejedyny taki gatunek zawleczony do nas z Azji, Australii, czy Ameryki. Mamy już w swoim kraju takie gatunki jak borowik amerykański albo okratek australijski. Grzyby te występują od lat w przyrodzie. Wśród nich znajduje się również boczniak niebieskawy wywodzący się z Ameryki Północnej. W Polsce zaobserwowano go i opisano pierwszy raz w 2004 r.

Naukowcy z Kew Gardens z Royal Botanic Gardens w Londynie zwracają uwagę, że popularne w Europie uprawy boczniaków mogą wyrządzić w rodzimych ekosystemach znaczne szkody – wpłyną bowiem na zachwianie lokalnej różnorodności biologicznej.

Problematyczną okazać się mogą niekoniecznie uprawianie w domowych albo przemysłowych warunkach boczniaki różowe, czy cytrynowe, ale odpadki po uprawie grzybów, które dostaną się np. na kompost. Grzyby mogą wiele przetrwać i rozprzestrzenić się na ogromne obszary, ale i potrafią namieszać w danym ekosystemie, zmieniając mikrobiologię gleby.

„Jeżeli obce gatunki grzybów dostaną się do gleby, ich usunięcie jest już w zasadzie niemożliwe” – komentuje Sheila Das, menadżerka ogrodów w RHS Wisley.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Udział

Leave A Reply

Exit mobile version