Jak wynika z Google Trends, mleko kozie odnotowało wzrost zainteresowania. W mediach społecznościowych pojawiły się głosy, że mleko kozie jest zdrowsze od koziego. Sprawdzamy, czy to prawda.

— Osoby decydują się na picie mleka koziego zamiast krowiego z wielu powodów, w tym ogólnej zawartości składników odżywczych, łatwości trawienia, alergii na kazeinę A1 i smaku — powiedział Christina Lombardi, dietetyk w Functional Nutrition Rx.

— Mleko kozie ma więcej tłuszczu i białka niż mleko krowie, a także mikroelementów, takich jak wapń i potas — dodał.

Lombardi powiedział, że ze względu na wyższą zawartość tłuszczu, mleko kozie jest „gęstsze i bardziej kremowe niż mleko krowie, co czyni je preferowanym wyborem dla niektórych”.

Terapeutka żywieniowa Janie Perry, jednak uważa, że z racji wyższej zawartości tłuszczu oraz wyższej kaloryczności, mleko kozie nie jest zalecane dla osób odchudzających się. Dodała, że kozie mleko ma również „wyraźny smak”.

Aby uzyskać mleko wyższej jakości z większą ilością kwasów tłuszczowych omega-3, Lombardi zaleca wybieranie mleka od kóz hodowanych na pastwiskach.

Mleko składa się z kazeiny i białek serwatkowych, a ok. 80 proc. białka w mleku krowim i kozim to kazeina.

Osoby z nietolerancją mleka zwierzęcego zazwyczaj reagują na laktozę — cukier — ale niektórzy reagują na kazeinę. W tym przypadku mleko kozie może być lepszą opcją.

— Mleko krowie zawiera kazeinę A1, która wywołuje stany zapalne i może być trudna do strawienia dla wielu osób — powiedziała Perry. — Mleko kozie jest dobrą alternatywą ze względu na wyższą zawartość kazeiny A2, która nie powoduje stanów zapalnych i jest łatwiejsza do strawienia — dodała.

Perry powiedziała, że choć mleko kozie zawiera też kazeinę A1 — alfa-s1 — to zawiera znacznie mniejsze ilości tego białka niż mleko krowie.

Mleko kozie, podobnie jak mleko krowie, zawiera cukier laktozę. Ale podobnie jak w przypadku kazeiny, mleka zawierają różne ilości tego cukru. Dla tych, którzy unikają nabiału z powodu nietolerancji laktozy, mleko kozie może być lepsze niż mleko krowie.

— Mleko kozie zawiera mniej laktozy niż mleko krowie, więc może być łatwiejsze do strawienia dla osób z nadwrażliwością na laktozę — powiedziała Perry. — Jednak nadal zawiera laktozę, dlatego należy zachować ostrożność.

Wiele uwagi, jaką kozie mleko zyskało w ostatnim czasie, wynika z jego korzyści dla pielęgnacji skóry.

— Niektórzy twierdzą, że kozie mleko może być eliksirem dla skóry — mówi Lombardi. —Ogólnie rzecz biorąc, spożywanie nabiału może wywoływać stany zapalne u osób ze skórą trądzikową. Jednak mydła wykonane z koziego mleka mogą przynieść im korzyści.

Dodała, że kozie mleko w mydłach może dostarczać kwasów tłuszczowych i witaminy A, które mogą „pomóc naprawić uszkodzenia skóry i zmiękczyć jej teksturę, jednocześnie zmniejszając stan zapalny skóry”.

Perry powiedziała, że wiele osób odkryło, że picie koziego mleka pomogło oczyścić ich skórę, ze względu na „wyższą zawartość niezapalnej kazeiny”. Dodała, że stosowanie go na skórę może być korzystne, ponieważ zawiera kwas mlekowy, a jest on naturalnym środkiem złuszczającym, który pomaga odblokować pory. Powiedziała również, że tłuszcze zawarte w kozim mleku mogą „pomóc ukoić, odżywić i nawilżyć skórę”.

Tekst opublikowany w amerykańskim „Newsweeku”. Tytuł, lead i śródtytuły od redakcji „Newsweek Polska”.

Udział

Leave A Reply

Exit mobile version