I choć trudno w to uwierzyć, plasterek sera Gouda lub kawałek sera cheddar może nie tylko zaspokoić potrzeby kubków smakowych — może być również tajną bronią dla zdrowia jamy ustnej.
Badania sugerują, że spożywanie sera może pomóc wzmocnić zęby, zmniejszyć ryzyko ubytków i poprawić zdrowie jamy ustnej. Zawierający wapń, fosforany i kazeinę ser dostarcza niezbędnych składników odżywczych potrzebnych zębom, jednocześnie neutralizując kwasy, które mogą powodować erozję szkliwa.
Nie oznacza to jednak zamiany szczoteczki i pasty do zębów na tosty z roztopionym serem lub kawałek pizzy. Według dr Jennifer Silver, dentystki z dziewięcioletnim doświadczeniem, korzyści są istotne tylko w przypadku niektórych rodzajów sera spożywanych z umiarem.
Zgodnie z programem MyPlate Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA), 42 gr twardego sera (takiego jak cheddar, szwajcarski lub parmezan) to bezpieczna i zdrowa dawka dobowa tego smakowitego produktu. Jak wiemy, zbyt wiele dobrego może być szkodliwe, a sery bogate są w tłuszcze nasycone i sól.
Niemniej jednak, ser nie powinien być demonizowany. Zamiast tego należy docenić jego naturalne składniki, które według Silver są odpowiedzialne za następujące korzyści.
Równoważenie pH
— Jedną z zaskakujących zalet sera jest jego zdolność do zmiany pH jamy ustnej — powiedziała Silver, właścicielka Macleod Trail Dental Clinic w Calgary w Kanadzie.
Zwraca uwagę, że dojrzałe odmiany, takie jak ser pleśniowy lub parmezan, tworzą środowisko zasadowe.
— Ta zmiana pomaga zneutralizować kwasy wytwarzane przez szkodliwe bakterie, zmniejszając ryzyko erozji szkliwa i ubytków. Włączając te sery do swojej diety, aktywnie chronisz zęby przed atakami kwasów — wyjaśniła.
Naturalna osłona
— Ser jest bogaty w kazeinę, białko, które tworzy ochronną warstwę na zębach — powiedziała. — Jest to naturalna „tarcza” przed uszkodzeniem przez kwasy, zwłaszcza po zjedzeniu czegoś kwaśnego, takiego jak cytrusy lub słodkie desery. Nawet mały kawałek sera po takich posiłkach może przywrócić równowagę w jamie ustnej i chronić szkliwo przed dalszymi uszkodzeniami. Często zalecam tę prostą praktykę pacjentom, którzy są podatni na nadwrażliwość lub ubytki — dodała.
Zwalczanie szkodliwych bakterii
Chociaż ser może nie pozostawiać świeżego i miętowego smaku, jak robi to płyn do płukania jamy ustnej, jest w stanie zrobić to samo.
— Mniej znanym aspektem sera jest zawartość peptydów, które hamują wzrost Streptococcus mutans — głównej bakterii odpowiedzialnej za próchnicę zębów. Peptydy te zapobiegają przyleganiu bakterii do szkliwa, zmniejszając ich szkodliwe działanie. Sery dojrzewające, takie jak Gouda lub Gruyère, są szczególnie skuteczne, ponieważ ich proces fermentacji wzmacnia te ochronne peptydy — powiedziała Silver Newsweekowi.
Co się stanie, jeśli przesadzisz?
Aby czerpać korzyści z sera, należy spożywać go w niewielkich ilościach. W marcu 2023 r. przegląd naukowy wykazał, że 15 g sera samodzielnie lub jako część gotowanego posiłku zwiększa stężenie wapnia w płytce nazębnej, a tym samym może chronić zęby.
— Ser jest świetny dla zębów w umiarkowanych ilościach, ale spożywanie go w nadmiarze może mieć wady. Na przykład, zauważyłem, że nadmierne spożycie, szczególnie w połączeniu z lepkimi lub słodkimi pokarmami, może prowadzić do większego odkładania się płytki nazębnej — powiedziała Silver.
— Ponadto tłuszcze zawarte w serze mogą czasami przyczyniać się do suchości w ustach u niektórych osób, co zmniejsza produkcję śliny — kluczowego składnika naturalnej higieny jamy ustnej. Zawsze zalecam równoważenie sera pokarmami włóknistymi, takimi jak jabłka lub seler, aby utrzymać jamę ustną w zdrowiu i czystości — dodała lekarka.
Tekst opublikowany w amerykańskim „Newsweeku”. Tytuł, lead i śródtytuły od redakcji „Newsweek Polska”.