Osoby stosujące dietę śródziemnomorską mają lepszy nastrój i większą tolerancję na stres — wynika z badań. Ta dieta to przeciwieństwo zachodnich nawyków żywieniowych, gdzie wysokoglikemiczna, ultraprzetworzona żywność jest coraz częściej normą.

W ostatnich latach dieta śródziemnomorska zyskała sławę ze względu na liczne korzyści zdrowotne.

Badanie z udziałem ponad 1500 osób wykazało, że respondenci, którzy deklarowali niższy poziom stresu, mieli dietę opartą na żywności bogatej w zdrowe tłuszcze.

Badacze z Uniwersytetu Binghamton w Nowym Jorku wykorzystali kilka kwestionariuszy i zatwierdzonych naukowo skal, w tym skalę dystresu psychologicznego Kesslera używaną do oceny depresji, a także model uczenia maszynowego.

Ustalono, że „włączenie składników diety śródziemnomorskiej jest korzystne dla dobrego samopoczucia psychicznego i redukcji stresu”.

„Stres jest uznawany za prekursor cierpienia psychicznego, a badania, w tym nasze własne, wykazały, że dieta śródziemnomorska może skutecznie go obniżać” — napisała w oświadczeniu Lina Begdache, profesor nadzwyczajna studiów nad zdrowiem i dobrym samopoczuciem na Uniwersytecie Binghamton.

Badanie zatytułowane „Wpływ śródziemnomorskich i zachodnich wzorców żywieniowych na odczuwany stres i cierpienie psychiczne” zostało opublikowane w recenzowanym czasopiśmie „Nutrition and Health” pod koniec ubiegłego miesiąca.

Begdache powiedziała, że wyniki te wypełniają lukę w literaturze, ponieważ większość badań dotyczących diety i stresu koncentrowała się na tym, jak stres wpływa na wybory żywieniowe i jakość diety. Ona i jej zespół przyglądają się różnym aspektom funkcjonowania mózgu i zachowań w odniesieniu do wzorców żywieniowych.

Dwa kulinarne epicentra regionu — włoska Sardynia i grecka Ikaria — tworzą dwie ze światowych „Niebieskich Stref”, w których niezwykle wysoka liczba osób dożywa wieku powyżej 80 lat.

Dieta śródziemnomorska składa się m.in. z ryb, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz różnorodnych świeżych owoców i warzyw. Nabiał jest dozwolony, ale głównie w postaci małych ilości ostrych serów, takich jak feta i parmezan, a także jogurtu naturalnego.

Drób, jaja i czerwone wina są spożywane z umiarem. Z drugiej strony badanie wykazało, że spożycie mięsa nie miało tak negatywnego wpływu na samopoczucie, jak zakładano.

Dr Simon Poole, lekarz i autor książek o diecie śródziemnomorskiej, twierdzi, że udowodnienie korzyści psychicznych płynących z tego reżimu żywieniowego może być trudne.

— Obecnie istnieje wiele dowodów na to, że dieta śródziemnomorska chroni przed wieloma chorobami przewlekłymi. Pochodzą one z licznych badań obserwacyjnych i randomizowanych badań kontrolnych z wykorzystaniem sprawdzonych metod, w tym standaryzowanych kwestionariuszy żywieniowych — powiedział Newsweekowi.

— Trudniej jest wykazać rezultaty końcowe, takie jak poprawa zdrowia psychicznego i samopoczucia, w tym zmniejszenie lęku, stresu lub depresji. Nieuchronnie opiera się to na bardziej subiektywnych wynikach, ale mimo to jest to bardzo ważny obszar badań — dodał.

— Badania te są zgodne z dowodami na istnienie związku między zróżnicowanym i zdrowym mikrobiomem obserwowanym u osób na diecie śródziemnomorskiej a poprawą nastroju, chociaż przyczyny skutków diety są prawdopodobnie bardziej złożone — powiedział Poole.

Tekst opublikowany w amerykańskiej edycji „Newsweeka”. Tytuł, lead i skróty od redakcji „Newsweek Polska”.

Udział

Leave A Reply

Exit mobile version