Kiedy przycinać drzewa owocowe? To zależy od gatunku

Dobre prowadzenie drzewek owocowych wymaga ich regularnego przycinania. Zapobiega to zdziczeniu roślin i sprawia, że będą wydawały duże, pełnowartościowe owoce. Nieprzycinane drzewo wyda nie tylko mniejszy plon, ale owoce będą niewielkie i cierpkie.

Nie ma jednego terminu na cięcie wszystkich drzewek, wiele tu zależy od gatunku. Niektóre owoce rosną w naszym klimacie od stuleci, inne zostały sprowadzone z innych sfer klimatycznych i wymagają innego podejścia. Choć ogólna zasada mówi, że zabieg można wykonywać od końca zimy do końca lata, to jednak dość szerokie podejście. Kiedy przycinać drzewa owocowe w zależności od gatunku?

  • jabłonie i grusze przycinamy w marcu, maksymalnie do połowy kwietnia, cięcie trzeba wykonać przed kwitnieniem;

  • śliwy przycinamy od lutego do końca marca;

  • wiśnie i czereśnie przycinamy po zbiorach, w sierpniu do połowy września. Wiosenne cięcie im zaszkodzi;

  • brzoskwinie, nektaryny, morele tniemy od kwietnia do połowy maja.

Zabieg należy przeprowadzić w ciepły i słoneczny dzień, aby zapobiec jątrzeniu ran po cięciach. Najlepiej użyć do tego ostrego i zdezynfekowanego narzędzia.

Jak przycinać drzewa owocowe?

Technika cięcia zależy od gatunku drzewa. Jabłonie i grusze wymagają regularnego cięcia prześwietlającego, które poprawia dostęp światła do owoców i przewiewność korony. Śliwy, wiśnie i czereśnie lepiej przycinać oszczędnie, unikając cięcia dużych gałęzi, ponieważ są bardziej podatne na choroby. Do wykonania zabiegu używamy ostrych sekatorów, pił ogrodniczych lub nożyc do gałęzi, aby cięcie było czyste i nie powodowało miażdżenia drewna. Jak prawidłowo przycinać drzewa owocowe krok po kroku? Zdradził to sadownik prowadzący kanał Odlotowy Ogród na YouTube:

  • Usuwanie chorych i martwych pędów – pierwszym krokiem jest wycięcie wszystkich suchych, połamanych i porażonych przez choroby gałęzi.

  • Prześwietlenie korony – eliminujemy gałęzie rosnące do środka drzewa, krzyżujące się lub nadmiernie zagęszczające koronę.

  • Przycinanie nad oczkiem – cięcie wykonujemy około 0,5 cm nad pąkiem skierowanym na zewnątrz, co pozwoli na lepszy wzrost i formowanie korony.

  • Unikanie cięcia grubych gałęzi – jeśli konieczne jest usunięcie większej gałęzi, należy zrobić to stopniowo, a ranę zabezpieczyć preparatem ochronnym, np. maścią ogrodniczą.

  • Zachowanie naturalnego kształtu drzewa – nie przycinamy zbyt radykalnie, aby nie osłabić rośliny i nie ograniczyć owocowania.

Po zakończonym cięciu większe rany smarujemy pastą sadowniczą, aby zapobiec infekcjom i przyspieszyć gojenie. Warto również regularnie monitorować drzewa, aby w razie potrzeby korygować kształt ich korony.

Jak zabezpieczyć drzewa owocowe przed przymrozkami?

Największą zmorą wszystkich sadowników są wiosenne przymrozki. Cieplejsze i słoneczne zimy sprzyjają szybszemu kwitnieniu roślin, co może się skończyć dla nich tragicznie. Woda dostająca się do wnętrza kwiatów podczas zamarzania może poważnie je uszkodzić, co znacząco wpłynie na zmniejszenie plonów.

Aby zapobiec wcześniejszemu kwitnieniu drzew owocowych i zabezpieczyć je przed przymrozkami ogrodnicy stosują kilka metod. Jedną z nich jest bielenie pni drzew, ponieważ biały kolor odbija promienie słoneczne. Niestety czas na wykonanie tego zabiegu już minął, należy go wykonać do początku stycznia.

W odwodzie pozostaje ogrodnikom jeszcze ściółkowanie słomą, którą należy położyć na szerokość korony drzewa. Jasna ściółka odbije promienie słoneczne. Czas na wykonanie tego zabiegu to końcówka lutego. Wcześniej wchodzi w grę również kopczykowanie śniegiem, który podsypujemy aż do metra wysokości pnia. Tu jednak potrzebny jest śnieg oraz przepuszczalna gleba.

Jeśli drzewka owocowe przygotowują się do kwitnienia, wypuszczając pąki, można sięgnąć po nawozy mikroelementowe. Nie zaszkodzą one środowisku i nie skażą owoców, ponieważ składają się głównie z kobaltu, cynku i molibdenu. Te składniki spowolnią proces wegetacyjny roślin, Doświadczeni sadownicy śledzą prognozy pogody i przed przymrozkami stosują znicze, zadymianie czy zamglanie. Są to jednak metody wykorzystywane przy dużych produkcjach roślinnych, a nie w amatorskiej uprawie ogrodu.

Bielenie drzew owocowych chroni korę przed pęknięciem, powstającym podczas skoków temperatur.PIOTR KAMIONKA/REPORTER/PIOTR KAMIONKA/REPORTEREast News

Ochroń uprawę przed chorobami

Początek marca to nie tylko czas cięcia drzew owocowych, ale również wykonywania oprysku miedzianem. Zapobiegnie to powstawaniu i rozprzestrzenianiu się chorób grzybowych, które chętnie atakują nasze zadbane ogrody. Miedzian to bezpieczny preparat, dopuszczony do wykorzystywania w uprawach ekologicznych. Oprysk miedzianem wykonujemy wiosną, gdy temperatura utrzymuje się powyżej 6 stopni Celsjusza. Na zabieg wybieramy pochmurny, ale bezwietrzny i bezdeszczowy dzień. Preparat powinien pokryć wszystkie zakamarki rośliny.

Innym sposobem na wzmocnienie odporności drzewek owocowych jest ich nawożenie. Można sięgnąć po nawozy bogate w azot, fosfor i potas. W uprawach ekologicznych sprawdzi się kompost i przekompostowany obornik, jednak stosujemy je co trzy-cztery lata. Stosowanie odżywek nie tylko zapewni obfitsze plony, ale sprawi, że drzewa owocowe łatwiej stawią czoła patogenom.

Szkodniki atakują drzewa? Jest na to sposób

Drzewa owocowe są łatwym łupem dla wszelkiego rodzaju szkodników. Ich larwy lub jaja zimowały w ziemi i teraz będą chciały dostać się do korony drzew, by zacząć tam żerowanie na delikatnych kwiatach, młodych pędach i listkach. Antidotum na atak szkodników stanowią opaski lepowe. Zakładamy je wczesną wiosną, zanim szkodniki zaczną swoją aktywność, zazwyczaj w marcu lub kwietniu. Warto sprawdzać ich skuteczność i wymieniać, gdy lep przestaje być efektywny. W przypadku wielu szkodników pomóc może przykrycie ziemi wokół drzewa agrowłókniną. Uniemożliwi ona owadom przedostanie się na drzewo.

Źródło: YT/Odlotowy Ogród

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Udział

Leave A Reply

Exit mobile version