Dynie przez lata uznawane były za „nudne” warzywa. Teraz może się to zmienić — nie tylko za sprawą modnej kawy pumpkin latte. Badacze uważają, że dynie są wyjątkowo zdrowe i należy je postrzegać jako superżywność.

Chociaż nikt nie powinien być zaskoczony faktem, że warzywa są zdrowe, być może nadszedł czas, aby przyjrzeć się bliżej dyniom i docenić je za to, jak zbawienny wpływ mogą mieć na nasze zdrowie.

— Dynia to odżywcza potęga, pełna beta-karotenu, który wspomaga zdrowie oczu i witaminy C, która wzmacnia odporność — powiedziała „Newsweekowi” Rakhi Lad, terapeutka żywieniowa z Healthology Hub. — Jest również bogata w błonnik wspomagający trawienie i potas, który ma korzystny wpływ na serce. Ponadto dynia jest niskokaloryczna i pełna przeciwutleniaczy, co czyni ją doskonałym dodatkiem do posiłków — dodała ekspertka.

Przeciwutleniacze pomagają neutralizować wolne rodniki, które są produktami ubocznymi reakcji chemicznych. Mogą one przyspieszać procesy starzenia i prowadzić do stanów zapalnych w organizmie, co jest czynnikiem ryzyka wielu chorób, w tym problemów z sercem, otyłości i cukrzycy typu 2.

Autorzy badania nad właściwościami odżywczymi dyni z 2022 r. stwierdzili, że warzywo to może odgrywać „znaczącą rolę” w leczeniu lub zapobieganiu cukrzycy, nowotworom, chorobom wątroby, chorobom serca i depresji. Trzeba jednak zaznaczyć, że wiele z tych ustaleń opiera się na badaniach obserwacyjnych lub badaniach na zwierzętach.

W podsumowaniu badania stwierdzono, że pestki dyni mogą poprawiać zdrowie reprodukcyjne mężczyzn, mają właściwości przeciwwrzodowe, pomagają w gojeniu się ran, działają przeciwbakteryjnie i dzięki wysokiej zawartości tryptofanu, regulują poziom serotoniny u osób z depresją lub lękiem.

Nasiona dyni zostały opisane przez naukowców jako „odżywcza potęga” i „broń w walce z chorobami”, w tym z zapaleniem stawów, stanami zapalnymi i rakiem prostaty.

W przypadku miąższu dyni istnieją wstępne dowody na to, że może on być pomocny w regulowaniu poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą.

Charlotte Watts, terapeutka żywieniowa w Charlotte Watts Nutrition, powiedziała „Newsweekowi”, że choć osobiście nie przepada za dynią, to rozumie, dlaczego niektórzy ludzie ją jedzą.

– To całkiem dobry wypełniacz, dość bogaty w rozpuszczalny błonnik. Za pomarańczy kolor dyni odpowiadają karotenoidy, które podobnie jak w przypadku innych kabaczków są rozpuszczalnymi w tłuszczach przeciwutleniaczami — powiedziała.

Badanie przeprowadzone przez Centers for Disease Control and Prevention w 2014 roku umieściło dynię na liście „potężnych owoców i warzyw”, powyżej brukselki, kalafiora, kapusty, marchwi, pomidorów, truskawek, grejpfrutów i jeżyn.

Chociaż dietetyczka Valerie Agyeman niedawno nazwała dynię „superżywnością”, Watts ostrzega przed tym określeniem.

— Szczerze mówiąc, nie powiedziałabym, że cokolwiek jest superżywnością, ponieważ jest to słowo wymyślone wieki temu przez firmy PR, aby mieć o czym pisać — powiedziała.

Udział

Leave A Reply

Exit mobile version