Przepis na podlaski luksusowy bigos z ogórków i kindziuka autorstwa Magdy Gessler. Nie masz pomysłu na świąteczne dania? „Newsweek” publikuje przepisy znanych kucharzy, którzy specjalnie dla nas polecają swoje potrawy na Boże Narodzenie.
Foto: Newsweek
Bigos — lista składników:
40 dag świeżych prawdziwków nadbużańskich
1 łyżka smalcu ze skwarkami
10 dag wędzonej słoniny
2 duże cebule
40 dag kindziuka
10 dag dowolnej kiełbasy
50 dag pokrojonych w kostkę ogórków
50 dag pokrojonych w kostkę dojrzałych pomidorów bez skóry i pestek
sól i pieprz
Bigos na święta. Sposób przygotowania:
Prawdziwki kroimy na plastry. Obgotowujemy w osolonym wrzątku (15 minut).
Następnie osączamy je i podsmażamy na smalcu. Odkładamy.
Podsmażamy pokrojoną w kostkę słoninę. Dodajemy posiekane cebule, a gdy się zeszklą — dodajemy pokrojony kindziuk i kiełbasę. Smażymy przez kwadrans na średnim ogniu. Grzyby, ogórki oraz pomidory dodajemy do cebuli z kindziukiem, mieszamy i gotujemy razem około 10 — 15 minut. Doprawiamy pieprzem z młynka i jeśli trzeba, solą.
Odstawiamy na jakiś czas, żeby smaki się przegryzły.
Serwujemy na zimno z chlebem lub na ciepło — na przykład z kaszą gryczaną.
GetAssetsMediaFromRepository
Foto: Newsweek_redakcja_zrodlo