Przepis na podlaski luksusowy bigos z ogórków i kindziuka autorstwa Magdy Gessler. Nie masz pomysłu na świąteczne dania? „Newsweek” publikuje przepisy znanych kucharzy, którzy specjalnie dla nas polecają swoje potrawy na Boże Narodzenie.

40 dag świeżych prawdziwków nadbużańskich

1 łyżka smalcu ze skwarkami

10 dag wędzonej słoniny

2 duże cebule

40 dag kindziuka

10 dag dowolnej kiełbasy

50 dag pokrojonych w kostkę ogórków

50 dag pokrojonych w kostkę dojrzałych pomidorów bez skóry i pestek

sól i pieprz

Prawdziwki kroimy na plastry. Obgotowujemy w osolonym wrzątku (15 minut).

Następnie osączamy je i podsmażamy na smalcu. Odkładamy.

Podsmażamy pokrojoną w kostkę słoninę. Dodajemy posiekane cebule, a gdy się zeszklą — dodajemy pokrojony kindziuk i kiełbasę. Smażymy przez kwadrans na średnim ogniu. Grzyby, ogórki oraz pomidory dodajemy do cebuli z kindziukiem, mieszamy i gotujemy razem około 10 — 15 minut. Doprawiamy pieprzem z młynka i jeśli trzeba, solą.

Odstawiamy na jakiś czas, żeby smaki się przegryzły.

Serwujemy na zimno z chlebem lub na ciepło — na przykład z kaszą gryczaną.

Udział

Leave A Reply

Exit mobile version