Sorgo jest bardzo niedocenianym zbożem. W wielu krajach hodowane jest głównie jako roślina pastewna. Naukowcy odkryli jednak ukryte właściwości odżywcze, które czynią z sorgo znakomite uzupełnienie zdrowej diety.
„Sorgo nie zawiera glutenu, ma za to mnóstwo cennych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu może uzupełniać niedobory odżywcze, zwłaszcza u osób z nietolerancją glutenu oraz osób z przewlekłymi chorobami i zaburzeniami metabolizmu wynikającymi z niezdrowego stylu życia, które chcą wesprzeć leczenie naturalną dietą” — napisał Siddabasave Gowda, profesor związany z Uniwersytetem Hokkaido w Japonii, który kierował zespołem badającym właściwości sorgo.
Badanie sugeruje, że włączenie sorgo do diety dobrze wpływa na serce, zmniejsza stany zapalne i reguluje metabolizm, potencjalnie obniżając ryzyko chorób kardiologicznych, otyłości i cukrzycy typu 2.
„W badaniu zwracamy uwagę na rosnące zapotrzebowanie na żywność funkcjonalną, która zwalcza choroby związane ze stylem życia, takie jak cukrzyca i choroby serca, jednocześnie poprawiając ogólne samopoczucie” — oświadczył Gowda.
Składniki odżywcze sorgo
Sorgo to bezglutenowe zboże bogate w błonnik i składniki odżywcze, takie jak witaminy z grupy B, witamina E, magnez, fosfor, potas i żelazo. Zawiera więcej białka niż ryż, ale mniej niż pszenica.
Jest to wyjątkowo odporna roślina, która nie ma dużych wymagań i potrafi przetrwać w trudnych warunkach, takich jak susza, co może być istotne w zmieniającym się klimacie.
Sorgo może być gotowane jak ryż lub kuskus, mielone na mąkę do wypieków bezglutenowych lub wykorzystywane do produkcji takich produktów, jak piwo czy syrop.
„Sorgo to pełne zalet zboże o wszechstronnych zastosowaniach” — napisał „Newsweekowi” profesor Shu-Ping, również z Uniwersytetu Hokkaido.
„Nasze badania nie tylko odpowiadają na zapotrzebowanie na zrównoważone alternatywy żywnościowe, ale także poszerza stan wiedzy na temat żywności funkcjonalnej. Prowadzimy dalsze badania nad sorgo w tym kierunku” — dodał.
W badaniu zidentyfikowano 194 rodzaje tłuszczy w ziarnach sześciu różnych odmian sorgo uprawianych w Australii. Znaleziono unikalne profile dla każdej odmiany.
Odmiana Bazley okazała się mieć najkorzystniejszy profil pod względem zdrowych tłuszczów, z wysokim poziomem omega-3 i niskim omega-6.
Omega-3 to kwas tłuszczowy powszechnie uważany za przeciwzapalny i dobry dla mózgu. Występuje m.in. w tłustych rybach, orzechach włoskich i siemieniu lnianym.
Osoby, które mają znacznie wyższy poziom kwasów omega-6 niż omega-3 w organizmie, są narażone na powstanie stanów zapalnych, które są czynnikiem ryzyka chorób takich jak otyłość, cukrzyca typu 2 i choroby serca.
Naukowcy odkryli również, że sorgo zawiera także estry kwasów tłuszczowych hydroksykwasów tłuszczowych (FAHFA), które zostały odkryte niedawno. Zdaniem naukowców mogą mieć wpływ na nasze zdrowie.
Artykuł z początku tego roku wykazał, że FAHFA mogą potencjalnie wspomagać leczenie chorób związanych z otyłością, takich jak cukrzyca typu 2. W artykule zasugerowano, że FAHFA mogą mieć działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, zwiększając zdolność komórek — szczególnie serca i mózgu — do samoregeneracji.
Tekst opublikowany w amerykańskim „Newsweeku”. Tytuł, lead i śródtytuły od redakcji „Newsweek Polska”