Nowy wiralowy trend z TikToka? — Sałatka z ogórków. Prosty przepis, same warzywa, i tysiące odsłon. I choć trudno uwierzyć, że ogórki mogły zyskać taką popularność, dietetycy trend pochwalają i wyjaśniają, dlaczego tym razem warto „iść z nurtem”.

Amy Goldsmith, założycielka i właścicielka Kindred Nutrition zachwycona jest tym trendem. — Jako dietetyk cieszę się, że warzywo zostało wyróżnione jako trend żywieniowy. Ogórek jest świetnym pożywieniem, które można dodać do codziennego menu. Profil składników odżywczych zmienia się oczywiście w zależności od tego, co jesz z ogórkiem — dodała.

Wszystko zaczęło się, gdy kanadyjski twórca treści na TikToku, Logan Moffitt, nagrał w czerwcu film z podpisem „Najlepszy sposób na zjedzenie całego ogórka”.

Film, który ma 15,6 miliona wyświetleń i 1,2 miliona polubień, obejmuje krojenie całego ogórka za pomocą mandoliny do warzyw i przyprawianie go sosem sojowym, sosem rybnym, cukrem, glutaminianem sodu, olejem sezamowym, czosnkiem, szalotką i sezamem.

— Mogę potwierdzić, że jestem bardzo dumny z bycia ambasadorem skromnego ogórka — powiedział Moffitt Newsweekowi.

Moffitt stworzył jednak o wiele więcej przepisów na ogórki — w tym przepis na ogórek sushi, który ma 28,4 miliona wyświetleń, ogórek satay z 13 milionami wyświetleń i ogórek z bajglem z łososia z 36,4 miliona wyświetleń. Influencer powiedział, że ogórki zjada codziennie.

Trend ten wykroczył poza konto Moffitta. Dla przykładu, influencerka Abby Baffoe przygotowała w sierpniu swój oryginalny przepis na sałatkę z ogórków i w rezultacie uzyskała 33,1 miliona wyświetleń.

Terapeutka żywieniowa Katharine Tate, założycielka i dyrektorka The Food Teacher, powiedziała „Newsweekowi”, że regularne spożywanie ogórków przynosi wiele korzyści.

— Ogórki są gęste, wodniste, łatwo przyswajalne przez organizm i pełne witamin, minerałów i elektrolitów — powiedziała.

— Składniki odżywcze zawarte w miąższu, nasionach i skórce mogą pomóc w utrzymaniu równowagi wodnej, wspierać funkcje układu moczowego, promować zdrowy układ trawienny, a nawet obniżać poziom cholesterolu — dodała. — To idealny wybór po treningu, aby przywrócić równowagę w organizmie.

— Ogórki są doskonałym źródłem wody, białka (ok. 2 gramów), węglowodanów (ok. 10 g) i błonnika (około 1,5 g) — powiedziała Goldsmith. — Zawierają również inne niezbędne minerały, takie jak magnez, fosfor, potas i kwas foliowy.

Tate ostrzegła jednak, że woda zawarta w ogórkach może prowadzić do łagodnego efektu moczopędnego, dlatego zasugerowała wypróbowanie mniejszych ilości, przed zjedzeniem całego ogórka za jednym razem.

Goldsmith dodała, że choć jest to świetny dodatek do diety, cały ogórek to tylko jedno warzywo, a każdy powinien spożywać co najmniej pięć owoców i warzyw dziennie.

— Cały ogórek nie jest zamiennikiem posiłku, ani nawet wystarczającą przekąską — powiedziała. — Jeśli jednak dodamy do niego chude tłuszcze, białko i dodatkowe składniki odżywcze, może on zapewnić bardziej odpowiednie paliwo.

Przepisy na ogórki krążące w sieci robią to, dodając tłuszcze i białka z olejami, serami, jogurtami i tak dalej. W końcu trend ten nie polega na jedzeniu całego niearomatyzowanego ogórka za jednym razem.

  • Ogólnie rzecz biorąc, dietetycy byli zadowoleni z tego trendu.

— Ameryka ogólnie nie spożywa wystarczającej ilości owoców i warzyw — powiedziała Goldsmith. — Jeśli jest to sposób na zmotywowanie kogoś do spożywania większej ilości warzyw, to świetnie — dodała.

  • Pokrój cały ogórek za pomocą mandoliny.
  • Dopraw go 1,5 łyżki sosu sojowego, szczyptą sosu rybnego, odrobiną cukru, glutaminianu sodu i dużą ilością sosu sojowego.
  • Zetrzyj ząbek czosnku do mieszanki lub dodaj dwa posiekane ząbki czosnku.
  • Posiekaj dwie całe cebule dymki.
  • Dodaj trochę prażonych ziaren sezamu i, opcjonalnie, płatki czerwonej papryki.

Wymieszaj wszystkie składniki. Opcjonalnie pozostaw w lodówce na ok. dwie godziny.

Tekst opublikowany w amerykańskim „Newsweeku”. Tytuł, lead i śródtytuły od redakcji „Newsweek Polska”

Udział

Leave A Reply

Exit mobile version