Syrop klonowy może zmniejszać ryzyko chorób metabolicznych — donoszą kanadyjscy naukowcy.

— Z badań prowadzonych przez dziesięciolecia wiemy, że syrop klonowy to coś więcej niż tylko cukier — powiedział dr André Marette, główny autor najnowszego badania. — Zawiera on ponad 100 naturalnych związków, w tym polifenole, o których wiadomo, że częściowo zapobiegają chorobom poprzez działanie przeciwzapalne.

Choroba metaboliczna to ogólny termin określający otyłość i powiązane z nią choroby, takie jak cukrzyca typu 2, wysokie ciśnienie krwi, insulinooporność i choroby serca. Dieta wysokocukrowa i stany zapalne to dwa znane czynniki ryzyka chorób metabolicznych. Wśród ekspertów ds. żywienia i naukowców od dawna toczy się debata na temat tego, czy wszystkie formy cukru są równie szkodliwe dla zdrowia.

— Podstawowy skład chemiczny syropu klonowego jest wyjątkowy, więc zastanawiałem się, czy spożywanie syropu klonowego zamiast równoważnej ilości rafinowanego cukru wpłynie inaczej na zdrowie kardiometaboliczne i mikrobiotę jelitową u ludzi — powiedział Marette. — Wyniki były niezwykle zachęcające. Nie spodziewałem się tak dużej poprawy czynników ryzyka w stosunkowo krótkim okresie leczenia.

W badaniu wzięły udział 42 osoby w wieku od 18 do 75 lat z Quebecu w Kanadzie, które miały nadwagę, ale poza tym były zdrowe. Uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy i przez osiem tygodni jedna grupa zastępowała 5 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego kanadyjskim syropem klonowym, a druga grupa zapewniała tę samą ilość kalorii sztucznie aromatyzowanym syropem sacharozowym.

Po ośmiu tygodniach nastąpił czterotygodniowy okres, w którym uczestnicy powrócili do swojej zwykłej diety, a następnie przez kolejne osiem tygodni zamieniono w grupach rodzaj przyjmowanego cukru. Oznaczało to, że wszyscy uczestnicy doświadczyli ośmiu tygodni spożywania obydwu rodzajów cukru, dzięki czemu naukowcy mogli bezpośrednio porównać skutki spożywania dwóch łyżek kanadyjskiego syropu klonowego z dwiema łyżkami syropu sacharozowego dziennie.

Naukowcy doszli do wniosku, że spożywanie syropu klonowego poprawiło kilka markerów metabolicznych, w tym poziom cukru we krwi, ciśnienie tętnicze krwi i tłuszcz brzuszny. Kiedy uczestnicy spożywali syrop klonowy, ich ciała lepiej reagowały na cukry we krwi, w porównaniu do sytuacji, gdy jedli sztuczny syrop.

Osoby w grupie syropu klonowego wykazały znaczną poprawę ciśnienia krwi, podczas gdy osoby w grupie sacharozy miały wyższe ciśnienie krwi niż w momencie, w którym stosowały swoją normalną dietę.

Tłuszcz brzuszny jest związany ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, cukrzycy, udaru mózgu i innymi schorzeniami metabolicznymi, ale naukowcy odkryli, że uczestnicy zamieniający cukry na syrop klonowy stracili tłuszcz brzuszny, a ci, którzy jedli sacharozę, zwiększyli ilość tkanki tłuszczowej w obrębie brzucha.

— Zarówno indywidualnie, jak i zbiorowo, wyniki badania są dość znaczące — uważa Marette. — Zmniejszenie kluczowych czynników działających prozapalnie może pomóc zredukować wystąpienie ryzyka cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych.

Zespół Marette odkrył również nieoczekiwane korzyści dla zdrowia jelit wynikające ze spożywania syropu klonowego. Grupy spożywające syrop zwiększyły poziom potencjalnie korzystnych bakterii w jelitach i zmniejszyły poziom drobnoustrojów jelitowych związanych ze stanem zapalnym i zaburzeniami metabolicznymi.

— Mamy teraz dowody na poparcie pomysłu zastąpienia rafinowanych cukrów syropem klonowym w celu zapobiegania chorobom metabolicznym — podkreśla Marette. — Naszym kolejnym celem jest przeprowadzenie większych badań z udziałem innych populacji, aby zbadać, w jaki sposób zastąpienie rafinowanych cukrów syropem klonowym może wpłynąć na warunki zdrowotne — dodał.

Badanie zostało opublikowane w „The Journal of Nutrition”. Przeprowadził je zespół naukowców z Uniwersytetu Laval w Quebecu, kierowany przez Marette z Instytutu Serca i Płuc w Quebecu oraz dr Marie-Claude Vohl z Instytutu Żywienia i Żywności Funkcjonalnej.

Badania zostały częściowo sfinansowane przez Quebec Maple Syrup Producers, która reprezentuje 13 500 producentów syropu klonowego i 8 400 przedsiębiorstw klonowych.

Tekst opublikowany w amerykańskim „Newsweeku”. Tytuł, lead i śródtytuły od redakcji „Newsweek Polska”.

Udział

Leave A Reply

Exit mobile version